Szpinak,
suszone pomidory, feta równa się połączenie idealne. Na szczęście w
dzieciństwie nikt mnie nie zraził do szpinaku ;) Te ziemniaki przyrządzałam
trzy razy w minionym tygodniu i za każdym razem wszyscy byli zadowoleni.
Polecam na grilla lub z piekarnika jako dodatek do jakiegoś smażonego mięska.
Składniki:
-7 dużych ziemniaków
-paczka/pęczek szpinaku
-pół słoika suszonych pomidorów
-3/4 opakowania fety
-2 średnie cebule
-kilka łyżeczek masła
-przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne,
bazylia, papryka słodka
Ziemniaki
dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki
ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak,
suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie dodać fetę i
rozgnieść ją. Na koniec mocno przyprawić, koniecznie czosnkiem. Z ziemniaków odciąć
górę jak czapeczkę i zostawić, wyciąć wnętrze np. łyżeczką, zostawić ok. 1 cm
na brzegach. Połowę wyciętych ziemniaków dodać do farszu. Do ziemniaków włożyć
łyżeczkę masła, przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić
je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykryć
czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć
w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C.
Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od
temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej. Im niżej tym szybciej. Jednak
warto się postarać, bo skórka z grilla jest pyszna!
Przepis brał udział w akcji Grill 2012
swietne! :)
OdpowiedzUsuńhttp://mmmandkkk.blogspot.com/
wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńCiekawa przekąska, jako dodatek do grilla może być świetna! Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuń