środa, 10 kwietnia 2013

Keks herbaciany

Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :)

Składniki:
- 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki)
- 200 g cukru pudru
 - 75 g masła w temperaturze pokojowej
 - 2 jajka
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka szczypt gałki muszkatałowej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kubek ulubionej, gorącej herbaty

Bakalie najpierw wrzątkiem, potrzymaj kilka minut i odlej wodę. Następnie zalej bakalie kubkiem gorącej herbaty i trzymaj w niej co najmniej godzinę. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, miksuj dalej. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie (razem z herbatą), dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo lejąca, dodaj jeszcze trochę mąki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz do tzw. suchego patyczka (50min-1h).

6 komentarzy:

  1. Chyba mam ochotę na kawałek :) Akurat do kubka gorącej herbaty, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za keksem!!! Geniusz wymyślił całkiem proste ciasto z taaką kumulacja bakalii!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba idea herbacianego ciasta, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. upieklam dzisiaj reeeewelacja!!!!!! polecam baaardzo :) pozdrawiam autorke

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie instrukcja pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Nie wiem, gdzie to uciekło...

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...