niedziela, 15 lipca 2012

Smażone ziemniaki z puree z groszku, czyli o niedoskonałości w kuchni

Początkowo to danie miało trochę inaczej wyglądać, jakoś bardziej wykwintnie. W lipcowym numerze Werandy znalazłam przepisy na dania na bazie zielonego groszku, bobu i fasolki szparagowej. Tak bardzo chciałam coś z nich wybrać, a wybór padł na… pieczone ziemniaki z puree z groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość groszku, ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air.
Puree (dla 2 osób):
- 2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
Wszystkie składniki zblendować, nie musi być idealnie kremowo :)

Smażone ziemniaki (dla 2 osób):
- 5 dużych ziemniaków
- olej
- sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, chili cayenne
Obrane lub oskrobane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente. Opłukać, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły.
 
Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia

4 komentarze:

  1. świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moim zdaniem doskonałe połączenie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahaha, "mała ilość na dużym talerzu" :) Puree z groszku wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często pod niepozornym wyglądem kryje się boski smak... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...