sobota, 11 sierpnia 2012

Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa

Zdrowa i ekspresowa tarta. Powstała bardzo spontanicznie, składająca się z tego co akurat było w domu. Tym większe było zaskoczenie, że tarta okazała się pyszna! 

W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście:
Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta, ale się udało ;) Gdzie kupiłam to ciasto, możecie zobaczyć w komentarzu niżej.

Składniki forma o śr. 30 cm):
- 4 płaty ciasta filo
- 2 szklanki wiśni
- 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 5 łyżek cukru brązowego
- 5 goździków
- 2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru
- masło/olej
- 2 garści płatków migdałów


Na patelnię wrzucić wiśnie razem z kilkoma łyżkami wody. Dodać goździki, cynamon, imbir, cukier brązowy. Dusić kilka minut. Wyłączyć gaz, wybrać goździki. Dodać amarantus, wymieszać dokładnie. Formę do tarty lekko posmarować masłem/olejem, wyłożyć 4 połówkami ciasta filo, wyłożyć farsz wiśniowy. Przykryć resztą ciasta filo, posmarować masłem/olejem, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
Przepis brał udział w akcji Tarty wytrawne i na słodko

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam tego ciasta. Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Liczy się pomysł , a potem wykonanie , gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz slysze o takim ciescie! mozna go normalnie dostac w sklepie?:)
    tarta wyglada apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo zajęło mi szukanie tego ciasta w sklepie, ale w końcu się udało. W Almie, firmy 7 days. Jest to cieńsza wersja ciasta francuskiego i dużo mniej kaloryczna ;)

      Usuń
  4. ojej:)
    Ciasto filo, dla mnie to kosmos<3
    A tarta pysznie wygląda i jeszcze ten amarantus<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmarzyłam się nad tą tartą..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...