Macie jakieś inne sposoby na dania z burakami, dla tych którzy za burakami nie przepadają ?
Składniki (4 porcje):
- 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe
- 100 g rukoli
- 1 kostka sera feta
- garść płatków migdałowych
marynata do buraków:
- 1,2 łyżki octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od
momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki
pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry
buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól,
pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w
lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę.
Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów.
* Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w
rękawiczkach.
** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc.
bardzo ciekawa i (jestem pewna!) bardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione smaki u Ciebie...z przyjemnością poszperam troszkę w Twoim blogu :)
OdpowiedzUsuń