wtorek, 30 października 2012

Carpaccio z marynowanych buraków

Efektowna przekąska, nawet dla tych, którzy buraków nie lubią :)
Macie jakieś inne sposoby na dania z burakami, dla tych którzy za burakami nie przepadają ?

Składniki (4 porcje):
- 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe
- 100 g rukoli
- 1 kostka sera feta
- garść płatków migdałowych
marynata do buraków:
- 1,2 łyżki octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku

Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów.

* Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach.
** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc.


Awangarda Smaku

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawa i (jestem pewna!) bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione smaki u Ciebie...z przyjemnością poszperam troszkę w Twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...