wtorek, 21 maja 2013

Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie

W końcu nadszedł czas eksperymentów ze szparagami. Dzisiaj z ukochanym makaronem. Muszę się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :)


Składniki (3 porcje):
- 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- olej rzepakowy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa

 Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, wędlinę, po chwili dodaj kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek i pokrojone szparagi. Po 3 minutach dodaj makaron i wszystko dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłącz gaz, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj jogurt grecki, parmezan. Wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw jeszcze.


1 komentarz:

  1. Smakowite farfarelki :)) pyszności!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...