Przepyszne placuszki, które idealnie komponują się z chrupiącymi, grillowanymi warzywami. Nie jest to jakiś oszałamiający przepis, ale raczej pomysł na coś nowego ;).
Placuszki z polenty (na ok. 16 sztuk):
- 200 g polenty instant
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
- bazylia, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy do smażenia
Polentę wrzuć do garnka, zalej
wodą i podgrzej ok. 4-5 minut, mieszając co chwilę. Dopraw i spróbuj. Blachę
wyłóż pergaminem do pieczenia i lekko wysmaruj olejem. Uformuj okrągłe placki
na blasze i odstaw do stężenia (ok. 1h). Podsmażaj placuszki na rozgrzanej
patelni z olejem, obustronnie po ok. 3-4 minut.
bardzo mi teraz pasują takie wynalazki, zwłaszcza z warzywami z grilla, może jakimś serkiem pleśniowym lub z sosem czosnkowym!
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń