czwartek, 11 lipca 2013

Placuszki z polenty


Przepyszne placuszki, które idealnie komponują się z chrupiącymi, grillowanymi warzywami. Nie jest to jakiś oszałamiający przepis, ale raczej pomysł na coś nowego ;).



Placuszki z polenty (na ok. 16 sztuk):
- 200 g polenty instant
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
- bazylia, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy do smażenia

Polentę wrzuć do garnka, zalej wodą i podgrzej ok. 4-5 minut, mieszając co chwilę. Dopraw i spróbuj. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia i lekko wysmaruj olejem. Uformuj okrągłe placki na blasze i odstaw do stężenia (ok. 1h). Podsmażaj placuszki na rozgrzanej patelni z olejem, obustronnie po ok. 3-4 minut.

2 komentarze:

  1. bardzo mi teraz pasują takie wynalazki, zwłaszcza z warzywami z grilla, może jakimś serkiem pleśniowym lub z sosem czosnkowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smacznie :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...