czwartek, 12 września 2013

Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą

Jak większość ludzi uwielbiam pizzę, ale szczególnie taką, która składa się ze zdrowych składników. Stąd kolejne podejście do pizzy z mąki pełnoziarnistej. Dzięki mojej bratowej, która jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy. Przekonało do siebie nawet tych, którzy za czerwonym winem nie przepadają :)
Inspiracja
Spód pizzy (1 blacha):
- 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

Wymieszaj ze sobą kolejno: wodę, olej, cukier, drożdże, mąkę i sól. Wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się elastyczne lub w maszynie typu thermomix ok. 2 minut. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę.

Dodatki do pizzy :
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (z tego przepisu!)
- 1 kulka mozzarelli
- 1 szklanka oliwek
- 2 cebule
- rukola do podania
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka słodka, ostra, chili cayenne

Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju/oliwie. Wstępnie podpieczony spód pizzy posmaruj przecierem i podsmażoną cebulą. Mozarrellę pokrój plastry, ułóż na pizzy. Pomiędzy nimi połóż oliwki i przypraw. Piecz jeszcze 10-15 minut w 220 stopniach. Przed podaniem posyp rukolą.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...