- 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne
Pomidory umyć, pokroić na duże kostki(usunąć szypułkę i brzydkie części). Pokroić drobno cebule i czosnek. Na rozgrzany olej wrzucić cebule i czosnek, smażyć i mieszać kilka minut. Dodać pomidory, mieszać co jakiś czas, aż do momentu zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu, aż do momentu zagotowania. Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis brał udział w akcjach: Domowa spiżarnia - sierpień, Warzywa psiankowate 2012 oraz Pomidorowe inspiracje
Przepis brał udział w akcjach: Domowa spiżarnia - sierpień, Warzywa psiankowate 2012 oraz Pomidorowe inspiracje
W taką pomidorową porę nie zrobić tego sosu to grzech :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić w tym roku, zapraszam Cię do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyruszam na poszukiwanie odpowiednich pomidorków na przecier :)
OdpowiedzUsuńOd dawna zbieram się do zrobienia własnego przecieru, ale jakoś ciągle nie mam na to czasu... A olej rzepakowy do przetworów jest najlepszy, bo nie ma smaku i to co w słoiku nim nie przesiąka :) No i ma dużo omega-3 :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super !Przerobiłam już 10 kilo a w kuchni czekają następne :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuń