poniedziałek, 28 października 2013

Makaronowe koszyczki z warzywnym sosem

Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :).

Składniki (4 porcje):
Koszyczki:
- 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno)
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- 4 łyżki twardego sera
- sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii
Sos:
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku (sprasowany)
- kilka pieczarek
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
- suszona bazylia, papryka słodka, po łyżce, chili cayenne - kilka szczypt, szczypta oregano

Makaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj go z pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć przyprawy. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem i dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe koszyczki wypełnij sosem, możesz ozdobić bazylią i posypać dodatkowym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...