Powoli żegnając się z sezonem na szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;)
Składniki (dla 4 osób):
- 5 dużych ziemniaków
- pęczek szparagów
- cebula pokrojona w półplasterki
- kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki)
- sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia
Ziemniaki obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3
minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę
pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić,
wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż
ziemniaki będą takie jak lubicie:)
Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Akurat mam wszystkie składniki i chyba wiem, co jutro będzie na kolację ;)
OdpowiedzUsuń