wtorek, 29 maja 2012

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Powoli żegnając się z sezonem na szparagi, pomiędzy masą obowiązków powstała ta zapiekanka. Wtedy kiedy powinnam się zająć ważnymi rzeczami, jakoś tak wszystko inne staje się niecierpiące zwłoki ;)

Składniki (dla 4 osób):
- 5 dużych ziemniaków
- pęczek szparagów
- cebula pokrojona w półplasterki
- kilkanaście plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (małe, okrągłe plasterki)
- sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, czosnek, chili cayenne, bazylia

 Ziemniaki obrać, ugotować na lekko twardo. Szparagi gotować przez 3 minuty. Ziemniaki, szparagi pokroić na dość małe kawałki. Kiełbasę pokroić drobno. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić, wymieszać, ponownie przyprawić. Polać kilkoma łyżkami oleju rzepakowego. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, a tak naprawdę tak długo, aż ziemniaki będą takie jak lubicie:)

Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół

1 komentarz:

  1. Akurat mam wszystkie składniki i chyba wiem, co jutro będzie na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...