Sezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły
mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i
pora.
Składniki ( 4-6 porcji):
- 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży
- 1 cebula
-1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych)
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
-oliwa/olej
- sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka słodka,
ostra, czosnek
Drobno posiekać cebulę i pory. Odkroić
twarde końcówki szparagów, a resztę pokroić. Końcówki można użyć do gotowania
wywaru. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy/oleju, dodać pory i cebulę, lekko
poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie
dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa
wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i
przyprawić jeszcze raz jeśli smak jest za mdły. Najlepiej podawać z grzankami,
wtedy danie jest bardziej syte :)
Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi oraz Szparagi na stół
Zaczal sie sezon na moje ukochane szparagi :) Apetyczna zupa. Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńPorowo-szpinakowej nie robiłam. Myślę, że podbiłaby moje podniebienie;)
OdpowiedzUsuń