Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego. Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem mleka krowiego. Ser ten jest bardzo podobny do mozzarelli. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;)
Składniki (9 szaszłyków):
- 2 filety z kurczaka (pokrojone na dość małe kawałki),
- 1 opakowanie sera halloumi, pokrojone w kostki,
- 1 cebula, pokrojone w ćwiartki,
- pół cukinii, pokrojona w grubsze półplasterki,
- kilka, kilkanaście pieczarek,
- namoczone wodą drewniane patyczki do szaszłyków,
- oliwa,
- sól, pieprz, przyprawy: bazylia, papryka słodka, chili
cayenne, czosnek, przyprawa do szaszłyków.
Zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach. Przykryć czymś
i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć
kawałki kurczaka, sera halloumi, cukinii, cebuli, pieczarki, aż zapełnimy cały
patyczek. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować
ok. 10 min, aż kurczak będzie gotowy, obracać co jakiś czas, żeby usmażyły się
z każdej strony. Przez większość czasu
grillować pod przykryciem. Ja podawałam z ryżem, sosem czosnkowym i zieloną
sałatką.
Przepis brał udział w akcji Grill 2012
Piękny i na pewno smaczny zestaw. Ciekawa jestem grillowanego halloumi - jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji, proszę o kolejne ;)
OdpowiedzUsuń