Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce
„Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed
umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;)
Składniki (10 dużych gołąbków):
- 1 najlepiej młoda kapusta
- 0,5 kg mielonej szynki
- 2 woreczki ryżu basmati ( 200g)
- 4 cebule
- 6 pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka
mielonego kminku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i
tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne
Z umytej kapusty oberwać
zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka
minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania
zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a
lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę, to samo z pieczarkami. Nie kroić zbyt
drobno, żeby cebula i pieczarki były potem wyczuwalne. Do dużej miski włożyć
ryż, mięso, wymieszać. Cebulę podsmażyć z łyżeczką majeranku, dodać do miski.
To samo z pieczarkami. Ponownie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy wymienione
wyżej, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kapustę obrać, żeby było w co
zawinąć farsz. Grubsze ‘nerwy’ kapusty wyciąć zewnętrznie nożem (bez robienia
dziur). W liście kapusty zawinąć garść farszu, jak w kopertę. Gotowe gołąbki
ułożyć w garnku z wodą, posypać solą i majerankiem. Gotować 30-40, jeśli kapusta
jest młoda. Przy starej kapuście godzinę lub więcej. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Przepis bierze udział w akcji: Młoda kapusta
u nas też niedawno były gołąbki:) ale bardziej klasyczne:)
OdpowiedzUsuńTo dość dziwne, ale jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków. Jako mała dziewczynka myślalam, że są robione z GOŁĘBI. I jakos mi tak został maly uraz :)
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmmm :)
pozdrawiam
Oj tak..ślinka cieknie..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuń