piątek, 27 lipca 2012

Aromatyczne gołąbki

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;)

Składniki (10 dużych gołąbków):
- 1 najlepiej młoda kapusta
- 0,5 kg mielonej szynki
- 2 woreczki ryżu basmati ( 200g)
- 4 cebule
- 6 pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne

Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę, to samo z pieczarkami. Nie kroić zbyt drobno, żeby cebula i pieczarki były potem wyczuwalne. Do dużej miski włożyć ryż, mięso, wymieszać. Cebulę podsmażyć z łyżeczką majeranku, dodać do miski. To samo z pieczarkami. Ponownie wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy wymienione wyżej, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kapustę obrać, żeby było w co zawinąć farsz. Grubsze ‘nerwy’ kapusty wyciąć zewnętrznie nożem (bez robienia dziur). W liście kapusty zawinąć garść farszu, jak w kopertę. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku z wodą, posypać solą i majerankiem. Gotować 30-40, jeśli kapusta jest młoda. Przy starej kapuście godzinę lub więcej.  Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Przepis bierze udział w akcji: Młoda kapusta

4 komentarze:

  1. u nas też niedawno były gołąbki:) ale bardziej klasyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dość dziwne, ale jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków. Jako mała dziewczynka myślalam, że są robione z GOŁĘBI. I jakos mi tak został maly uraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. az slinka cieknie :)
    mniammmmmmmmm :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak..ślinka cieknie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...