Uwielbiam żółte sery, szczególnie te z dziurami, jednak czasami warto od nich odpocząć i zrobić sobie pastę kanapkową. Była cieciorkowa, soczewicowa... tym razem padło na pastę z bobu. Polecam wszystkim fanom tego warzywa :)
Składniki:
- 250 g bobu
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju/ oleju z suszonych pomidorów
- sok z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Ugotowany bób ( jeśli lubimy skórkę, nie obieramy), oraz wszystkie inne składniki wrzucamy do malaksera z ostrzem. Blendujemy tak długo, aż konsystencja nas zadowoli ;)
Przepis brał udział w akcji: Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia
Uwielbiam bób! W takim wydaniu musi smakować pysznie;) Dziękuję za zgłoszenie w akcji
OdpowiedzUsuń