wtorek, 10 lipca 2012

Sałatka z kuskusem, bryndzą i warzywami

Latem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia).
Składniki ( dla 3 osób):
- kuskus suchy 120 g
- 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera
- 2 pomidory malinowe
- 3 ogórki kiszone
- 5 większych rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 2 garści świeżego groszku
- garść  pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja do wody w której przygotowuję kuskus dodaję bazylię i paprykę słodką, żeby nabrał trochę smaku). Pomidory, ogórki, rzodkiewki, cebulę pokroić w kostkę. Kuskus, pokrojone warzywa i groszek wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokruszoną bryndzą lub innym serem.
Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe

4 komentarze:

  1. sałatki to idealne dania na lato:) ja zawsze przy takich temperaturach tracę apetyt na gorące dania, więc chętnie zastępuje je właśnie sałatkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kuskus:) salatka rewelacja do wyprobowania:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...