Przygotowanie dania z myślą o konkretnym konkursie, akcji to naprawdę trudna sprawa ;). Przy konkursie Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim dylematów było sporo... Który produkt użyć, jakim krajem się zainspirować ? W końcu przygotowałam placek cebulowy, jest to jeden z wielu reprezentantów bardzo sytej kuchni niemieckiej. Stwierdziłam, że do cebuli i boczku (ja używam takiego z jak najmniejszą ilością tłuszczu, chodzi mi tylko o ten wyjątkowy smaczek boczku w daniu) będzie pasować musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie, aż tak udane połączenie. Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;)
Składniki (forma o śr. 30 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- kilka garści mąki krupczatki do podsypywania
- 1 opakowanie suchych drożdży
- sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka/wody
- kilka łyżek oleju/oliwy
Suche składniki wymieszać, dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłe mleko/wodę, olej. Wyrabiać ciasto, dodając mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką.
Farsz:
- 5 średnich cebul
- boczek wędzony 150 g
- śmietana 12% 200 g
- 1 lub 2 garści startego sera
- 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki musztardy indiańskiej Roleski
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki tymianku
- 2 garści sezamu
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawy (papryka słodka, tymianek) i smażyć razem kilka minut. Zdjąć z gazu patelnię, dodać śmietanę, musztardy Roleski, ser żółty, wymieszać. Dodać sól, pieprz ziołowy do smaku, jajko, wymieszać wszystko.
Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, przełożyć do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem i dopasować do niej. Na ciasto położyć równomiernie farsz. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Po upieczeniu lub chwilę przed skończeniem pieczenia posypać sezamem. Guten Appetit!
Przepis brał udział w akcji Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim
Bardzo ciekawe danie, pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ten placek, u mnie w domu panuje szał musztardowy, więc pewnie tez zniknąłby w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńplacek wygląda naprawdę apetycznie:)
OdpowiedzUsuń