piątek, 28 września 2012

Nektarynki na kruchym cieście

Bardzo, bardzo proste w wykonaniu. Lubię takie ciasta w których przepisie jest niewiele składników.
UWAGA! Wciąga tak, że można zjeść wszystko naraz. Oczywiście, jeśli się ma jakiegoś pomocnika ;)



Składniki (forma o śr. 30 cm):
- 6 nektarynek/brzoskwiń*
- garść żurawiny
- cukier brązowy do posypania
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 75 g masła
- płaska łyżeczka sodki albo proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kilka łyżek jogurtu naturalnego

Wymieszać mąkę, cukier puder i sodę/proszek. Wrzucić pokrojone w kostkę, schłodzone masło. Posiekać drobno nożem, razem z suchymi składnikami. Wrzucić jajko, kilka łyżek jogurtu. Zagnieść ciasto, aż osiągnie konsystencję plasteliny (dodać ewentualnie więcej jogurtu). Rozwałkować na naleśnik wielkości formy, ułożyć na blaszce. Zrobić dziurki widelcem na całym cieście. Ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Posypać żurawiną i cukrem brązowym w niewielkiej ilości. Piec w 220 stopniach ok. 30 minut.

*najlepiej, aby nektarynki/brzoskwinie były bardzo dojrzałe 

8 komentarzy:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...