sobota, 24 listopada 2012

Serowe muffiny z oliwkami

Nie był to mój pierwszy eksperyment z wytrawnymi muffinami, jednak dopiero teraz jestem zadowolona z efektu. Do słodkich miałam jakoś więcej serca ;). Mimo wszystko, serowa nuta i oliwki sprawdziły się  świetnie.

Składniki (12 muffinek):
- 80 g serka topionego ulubionego smaku
- 100 g mozzarelli
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1 szklanka wody/mleka
- 10 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, chili cayenne

Serek topiony rozgnieść widelcem, dodać mozzarellę bardzo drobno pokrojoną. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę. Wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka, dodać masło, zmiksować. Dodać wodę/mleko znowu zmiksować. Do suchych składników wlać mokre. Dokładnie wymieszać widelcem, dodać oliwki. Wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).

9 komentarzy:

  1. Ser i oliwki? Nie musisz mówić nic więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszne rzeczy w tych Twoich muffinkach! :)
    Skoro jest ser i są oliwki, to trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Wytypowałam Twój blog do wzięcia udziału a akcji "Liebster Blog (www.sikorkasmakuje.pl/2012/11/liebster-blog.html#more) Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, porywam jedną muffinkę! pyszne na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog!
    Pytania znajdziesz tu: http://kardamonkowakuchnia.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog-razy-dwa.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda przepysznie, ja dziś własnie dostałam od siostry muffiny na ostro z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny przepis:) świetne do podania na imprezie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...