wtorek, 4 września 2012

Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną

Kolejny zdrowy eksperyment, może kogoś innego zainspiruję do tego samego ?
Przede mną piękny wrzesień, ale ten październik... brrr
Składniki (na 4 osoby):
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku 
- 1 kostka fety
- 1 duży pomidor malinowy
- 0,5 małego kabaczka/cukinii
- kilka malutkich patisonów
- kilka oliwek
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- olej rzepakowy
- 1 jajko
- kilka garści siemienia lnianego (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra, kurkuma

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opakowaniem. Czosnek, cebulę, kabaczka i patisony pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut.
Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Zapiekamy - czyli zapiekanki

3 komentarze:

  1. Świetna zapiekanka, mam prośbę, teraz dopiero to zauważyłam, wpisy nie są oznaczone zgodnie z zasadami opcji. Dopuszczalny link to ten kierujący bezpośrednio do zaproszenia do akcji na moim blogu http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=4451. Proszę o podmianę we wszystkich zgłaszanych przepisach. Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj baner jest ok i nic nie trzeba poprawiać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie zapiekanki!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...