wtorek, 9 października 2012

Muffiny jak salceson

Zawsze robię ciasto salceson, tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu.
Składniki (na 24 muffiny*):
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka szczypt imbiru
- 1 szklanka oleju
- 3 małe jabłka pokrojone w cząstki (1-2cm)
- 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm)

Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

* Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów.
Słodkie jabłuszka

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...