niedziela, 16 grudnia 2012

Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :)



Składniki (tortownica o śr. 30 cm):
- 500 g mielonego maku*
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 małych jajek (4 duże)
- 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe)
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g lekko roztopionego, letniego masła
- duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii)
- skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek)
- zapach rumowy (kilka kropel)
- wiórki kokosowe do ozdoby
- orzechy laskowe do ozdoby
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody

Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi.

*Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie).


7 komentarzy:

  1. mmm cudowne!
    uwielbiam mak, mysle ze w tym roku zrobie wlasnie tego typu ciasto na Swieta.
    wyglada pieknie!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, taki inny, a prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER CIASTO, EKSTRA! POLECAM KAŻDEMU. : ))))))))!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm...pytanko mam:czy mak suchy i zmielony dodac czy wpierw go namoczyc,ugotowac potem zmielic i....dodac?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw ugotować (ok. 30 min) i potem zmielić. Już zmieniam przepis, żeby nie było nieścisłości i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...