Składniki (tortownica o śr. 30 cm):
- 500 g mielonego maku*
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 małych jajek (4 duże)
- 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe)
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g lekko roztopionego, letniego masła
- duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii)
- skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek)
- zapach rumowy (kilka kropel)
- wiórki kokosowe do ozdoby
- orzechy laskowe do ozdoby
Polewa:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi.
*Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom maku. Następnie należy go zmielić (najlepiej dwukrotnie).
mmm cudowne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam mak, mysle ze w tym roku zrobie wlasnie tego typu ciasto na Swieta.
wyglada pieknie!! <3
CUDOWNY! Muszę zapisać. :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, taki inny, a prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńSUPER CIASTO, EKSTRA! POLECAM KAŻDEMU. : ))))))))!!!!!!
OdpowiedzUsuńHm...pytanko mam:czy mak suchy i zmielony dodac czy wpierw go namoczyc,ugotowac potem zmielic i....dodac?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNajpierw ugotować (ok. 30 min) i potem zmielić. Już zmieniam przepis, żeby nie było nieścisłości i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Pozdrawiam :)
Usuń