Nie wygląda najpiękniej i nie jest to danie dla każdego ;D Jeśli jednak, choć trochę lubicie sardynki, powinniście spróbować. Dodatkowo to danie jest bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień.
Składniki (dla 3 osób):
- 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika)
- 125 g sardynek w sosie pomidorowym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czarne oliwki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek, po chwili dodać pomidory. Dodać sardynki pozbawione nieciekawych części ;). Doprawić, dodać pokrojone czarne oliwki. Makaron ugotować al dente i wszystko połączyć.
Czyli w pomidorowo-sardynkowym sosie, a nie tuńczykowym :) A chętnie wypróbuję, bo właśnie tuńczyk mi w takim zestawie nie idzie, z sardynkami może być całkiem nieźle. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhaha:P no ładnie, takie błędy... Ale to idealnie pokazuje moje ogarnięcie ostatnio, za dużo rzeczy do zrobienia ;) Już poprawiam i dzięki za zwrócenie uwagi, bo pewnie bym nie zauważyła;)
UsuńO! W końcu u Ciebie coś, czego bym nie spróbowała, bo fanką sardynek zdecydowanie nie jestem. :D
OdpowiedzUsuńnabrałem smaka i jutro sobie zgotuje tylko z zielonymi oliwkami o ile nie zmieni to smaku tego dania?
OdpowiedzUsuńPewnie zmieni, ale może na lepsze ? Wszystko zależy od tego jakie oliwki się lubi :) Ja ostatnio lubię bardziej czarne oliwki;)
Usuńja robię taki ale z tuńczykiem, a z sardynką to nie wiem bo średnio przepadam:P
OdpowiedzUsuń