Zielona soczewica nie wygląda najpiękniej i nie chciała pozować do zdjęć ;), ale smakowała chyba lepiej, niż czerwona... Widziałam tego typu sałatkę w książce Sophie Dahl, ale skorzystałam tylko z głównych składników, dodałam kilka innych i nie robiłam specjalnego dressingu.
Zdrowa i smaczna sałatka :)
Składniki (4 porcje):- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 łodygi selera naciowego
- garść pomidorków koktajlowych
- pół małej cukinii
- 1 cebula
- pokruszona feta (140 g)
- garść prażonego słonecznika
- olej rzepakowy do smażenia
- oliwa do polania
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka,
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju i przypraw. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj słonecznik, przyprawy i posyp pokruszoną fetą. Na koniec polej oliwą.
sałatka z soczewicy brzmi bardzo smacznie, muszę spróbować :) nawet chyba mam soczewicę w domu!
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie. Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno przekonałam się do soczewicy, ale od tego czasu bardzo często coś z niej przygotowuję. Jest i pyszna i zdrowa. Z chęcią spróbuję Twojej sałatki! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuń