sobota, 16 marca 2013

Cynamonowo-malinowe scones

Może nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :)


Składniki (8 sztuk):
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów
- ok. 90 g masła
- 1/2 szklanki mleka/wody
- 1 jajko
- 1 szklanka malin ( u mnie mrożonych)

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wymieszaj suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon), dodać płatki i otręby. Dodać masła pokrojone w kostkę i wymieszaj wszystko palcami (tak, aby masło oblepiło składniki). W osobnej misce delikatnie zmiksuj mleko/wodę i jajko. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj. Następnie dodaj maliny i zagnieć parokrotnie ciasto, maliny będą się rozpadać, ale to dobrze. Podziel ciasto na np. 8 części i ułóż je na blaszce. Piecz ok. 25-30 minut. Po 15-20 minutach obróć scones na drugą stronę.

10 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie połączenie malin i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy one są kruchutkie? Bo taką mam nadzieję i ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, ale ładnie wyglądają :) Muszę je zrobić, kiedy będzie sposobność.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła, tym bardziej, że kocham malinki !

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne sconsy -pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  6. oj chrupnęłabym jedno z nich!

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie nigdy scones nie wychodziły takie jak chciałam ;)
    a te wyglądają tak pysznie! z malinami muszą być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. nieidealne są najfajniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...