wtorek, 27 sierpnia 2013

Dorsz w sosie kurkowym

Początkowo myślałam, że połączenie ryby z grzybami nie będzie najszczęśliwszym wyborem, ale okazało się inaczej. Musicie spróbować :) Zajadałam się tym daniem w trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu.

Dorsz w sosie kurkowym
Składniki (3-4 porcje):
- dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet)
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- 0,5 kg kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła

Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem.

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam ryby z kurkami, brzmi pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. rybka i grzybki, do tego kurki... coś wspaniałego, obiadek jak dla mnie wprost idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...