Obiecałam wczoraj sposób na wykorzystanie konfitury, oto jest :). Czasami robi się takie cuda i potem niewiadomo co z nimi zrobić. Planowałam jeszcze wykorzystać ją jako dodatek do łososia, ale nic nie zostało ;). Przepis na spód tarty pochodzi od Feed Me Better, niewiele w nim zmieniłam i serdecznie polecam. Do tego konfitura z czerwonej cebuli, pomidory i boczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy, które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :)
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami
Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better)
Składniki (forma o śr. ok. 30 cm):
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 50 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju/oliwy
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 50 ml zimnej wody
- sól, pieprz do smaku,
- suszona bazylia, papryka słodka, po pół łyżeczki
Wszystkie składniki utrzyj w misce, następnie szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.
Farsz:
- 2 duże pomidory
- 3 plastry boczku
- konfitura z czerwonej cebuli (porcja z tego przepisu)
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- tymianek, chili cayenne (odrobinę), bazylia suszona
- olej/oliwa do skropienia
Pomidory pokrój w plastry, boczek w kosteczkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i lekko go podsmaż, aż wytopi się trochę tłuszczu i pojawi się aromat. Na spód tarty rozłóż kawałki boczku, na to ułóż równomiernie konfiturę. Następnie ułóż plastry pomidora, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Skrop oliwą, posyp parmezanem i piecz ok. 25-30 minut w 200 stopniach.
mniam całą taką tartę bym wsunęła ;D
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
jako że z mąką pełnoziarnistą i z niesłodkimi składnikami, chętnie sięgnę po Twój przepis. uwielbiam pieczone pomidory:) http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam konfitury z cebuli. Dobra jest? Intryguje :) Podobnie jak ta tarta.
OdpowiedzUsuńDobra, a w tarcie zyskuje jeszcze bardziej na smaku :)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam tarty pełnoziarnistej, pora spróbować, zwłaszcza z takimi dodatkami. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuńKonfitura z cebuli mnie intryguje :-) Chyba się skuszę i taką zrobię. I jak już ją będę mieć to wtedy przygotuję i taką tartę!
OdpowiedzUsuń