Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej
„Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne
uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb:) Polecam!
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni
- 3 łyżki dowolnych otrąb
- 1 duża łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki słodkiej, pieprz do smaku
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu
W dużej misce wymieszać drewnianą
łyżką suche składniki. W odpowiednim naczyniu zmieszać ciepłą wodę, miód i olej
słonecznikowy. Płynną część wlać do miski z suchymi składnikami i dokładnie
wymieszać. Przykryć miskę i zostawić ją w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
podwoi swoją objętość. Po tym czasie odkryć miskę i ponownie wymieszać. Masa ma
powrócić do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem 1,5
litrowej formy keksowej. Odstawić na kolejne 20 min w ciepłe miejsce. Rozgrzać
piekarnik do 190˚(170˚ z termoobiegiem). Piec 45 minut do godziny.
Domowy chleb to coś wspaniałego. Piękny bochenek;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWidać po składzie, że Twój chleb jest bardzo aromatyczny :)
wygląda super! pięknie Ci wyrósł! kto wie, moze rzeczywiście się skuszę? :-))
OdpowiedzUsuńZa chwilę wyciągam z piekarnika... będzie degustacja! :)
OdpowiedzUsuń