środa, 16 maja 2012

Chleb drożdżowy

Wyjątkowo prosty przepis na chleb, inspirację znalazłam w książce kucharskiej „Apetyczna panna Dahl” Sophie Dahl . Przyjemne uczucie jeść na śniadanie własnoręcznie zrobiony chleb:) Polecam!
Składniki (1 duży bochenek):
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni
- 3 łyżki dowolnych otrąb
- 1 duża łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki słodkiej, pieprz do smaku
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu

W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką suche składniki. W odpowiednim naczyniu zmieszać ciepłą wodę, miód i olej słonecznikowy. Płynną część wlać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i zostawić ją w ciepłym miejscu na 20 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie odkryć miskę i ponownie wymieszać. Masa ma powrócić do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem 1,5 litrowej formy keksowej. Odstawić na kolejne 20 min w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 190˚(170˚ z termoobiegiem). Piec 45 minut do godziny.

4 komentarze:

  1. Domowy chleb to coś wspaniałego. Piękny bochenek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    Widać po składzie, że Twój chleb jest bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super! pięknie Ci wyrósł! kto wie, moze rzeczywiście się skuszę? :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Za chwilę wyciągam z piekarnika... będzie degustacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...