Na tapecie wciąż szparagi, trzeba się nimi nasycić póki jest sezon. Dzisiaj prosta w wykonaniu sałatka makaronowa. Grillowane szparagi wyjątkowo przypadły mi do gustu, ponieważ są przyjemnie chrupiące. Podałam je z sosem musztardowym, ale nie jest on konieczny :)
Składniki:Sałatka:
-pęczek szparagów
-pół słoika suszonych pomidorów
-opakowanie fety
-3 szklanki makaronu np. świderki(tak naprawdę wedle gustu i potrzeby)
-kilka gałązek bazylii
Sos musztardowy:
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju (np. z suszonych pomidorów)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru, papryka słodka, czosnek ewentualnie
Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić.
WOW!!!
OdpowiedzUsuńCudownie przeczytać coś takiego! Jesteś posiadaczką fotologa? :)
OdpowiedzUsuńSzparagi, jeju potwornie się ich boję! :)
Ależ apetycznie wygląda ta sałatka! Super :)
OdpowiedzUsuńszparagi są smaczne:)
Pozdrawiam:)