wtorek, 15 maja 2012

Muffiny z rabarbarem i żurawiną

Ze wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało mi go trochę po robieniu innego deseru, padło na muffiny z rabarbarem. Szybkie, proste  nie mają dużo kalorii, polecam :) Jak ktoś chce zwiększyć kaloryczność wystarczy zrobić krem na wierzch, muffiny będą wtedy ładniejsze;)
Składniki (16 muffinek):
- 4 łodygi rabarbaru (pociętego na plasterki 1 cm),
- 1 szklanka wody/mleka,
- 2,5  szklanki mąki (1,5 szklanki krupczatki; 1 szklanka pełnoziarnistej),
- 0,5 szklanki cukru brązowego(jak ktoś bardzo lubi słodkie to więcej),
- 1/3 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 garści suszonej żurawiny,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki cynamonu.

Mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. W drugiej przygotować mokre składniki (olej, woda/mleko, jajka) i zmiksować. Połączyć składniki mokre z suchymi, zmiksować. Dodać rabarbar i żurawinę, wymieszać. Przelać do foremek (do ok. 3/4 wysokości). Ja podzieliłam masę na 2 części i do połowy dodałam 2 łyżki kakao. Muffiny piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji

2 komentarze:

  1. Uwielbiam desery z rabarbarem, ale nigdy nie pomyślałam o muffinach. Widzę, że są takie trochę przekorne, jeden nawet wypiął na Ciebie język:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie ;) Niestety, po kupnie nowego piekarnika, muffiny już się mnie nie słuchają... Muszę blaszkę z muffinami wciskać na siłę, muffinki się przekrzywiają i wychodzą z nich najczęściej małe potworki ;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...