To prosty i szybki deser, dobry na nagłą ochotę na słodkie. Ten przepis jest modyfikacją przepisu z książki „ Apetyczna panna Dahl ” autorstwa Sophie Dahl.
Składniki (2 porcje):
- 4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na niewielkie kawałki
- 1/4 szklanki miodu
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- garść uprażonych pestek dyni
W rondlu na małym ogniu udusić rabarbar z miodem i sokiem
pomarańczowym, tak długo aż płyny się zredukują i zgęstnieją (ok. 6 min).
Zostawić do ostudzenia. Wymieszać jogurt z łyżeczką soku pomarańczowego i
łyżeczką miodu. Na jogurt położyć ostudzony rabarbar, posypać pestkami dyni.
Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
słodkie chwile z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń