niedziela, 20 maja 2012

Zupa pomidorowa z soczewicą

W roli głównej dziś: soczewica. Przede wszystkim jedzona przez wegetarian, ponieważ dzięki dużej zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy,  idealnie nadaje się na wypełnienie zupy pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik! i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :)
Składniki:
- 1 l wody
- cebula
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1,5 szklanki soczewicy
- sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml
- 2 łyżki otrąb owsianych
- sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia, 
papryka słodka, ostra, chili cayenne

Przygotować bulion, czyli ugotować wodę z cebulą, marchewką pokrojoną w plasterki, pietruszką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Od momentu zagotowania wody z warzywami gotować jeszcze 10 min na małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch, trzech łyżek rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5 minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby.  Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi się ‘ciapa’ ;)
Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

  1. Uwielbiam soczewicę i kiedy gotuję z niej zupę, dodaję zawsze przecier pomidorowy z kartonika. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna ,sama sprawdzilam. Pomidory z puszki sa najlepsze.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...