W roli głównej dziś: soczewica. Przede wszystkim jedzona
przez wegetarian, ponieważ dzięki dużej zawartości białka skutecznie zastępuje
mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz posiada niski
indeks glikemiczny;) Świetnie wchłania przyprawy, idealnie nadaje się na wypełnienie zupy
pomidorowej, zamiast makaronu czy ryżu. Przepis wypatrzony tutaj klik!
i niewiele zmodyfikowany. U mnie w domu to już klasyk, szybka do zrobienia,
zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :)
Składniki:
- 1 l wody
- cebula
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1,5 szklanki soczewicy
- sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml
- 2 łyżki otrąb owsianych
- sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia,
papryka
słodka, ostra, chili cayenne
Przygotować bulion, czyli
ugotować wodę z cebulą, marchewką pokrojoną w plasterki, pietruszką, zielem
angielskim, liśćmi laurowymi. Od momentu zagotowania wody z warzywami gotować
jeszcze 10 min na małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch, trzech łyżek
rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka
słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać
sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5
minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby.
Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi
się ‘ciapa’ ;)
Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje
Uwielbiam soczewicę i kiedy gotuję z niej zupę, dodaję zawsze przecier pomidorowy z kartonika. Pychotka!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ,sama sprawdzilam. Pomidory z puszki sa najlepsze.Polecam
OdpowiedzUsuń