Składniki (6 dużych naleśników):
Naleśniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki
- 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka kakao
- 0,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego
- kilka łyżek cukru pudru
- 6 nektarynek
- kilka garści suszonej żurawiny
Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować, aż powstanie słynna konsystencja gęstej śmietany ;). Jeśli tak się nie stanie, dodać mąkę albo wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista lub zbyt gęsta. Na rozgrzanej patelni z niezbyt wielką ilością tłuszczu rozlać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć z obu stron. Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną w kostkę nektarynkę i garść żurawiny.
Przepis brał udział w akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 4
mm pyszne naleśniki zdałyby się na porwę humoru pogorszoną okropną pogodą , która jest za oknem...
OdpowiedzUsuńTak za mną chodzą naleśniki a jak jeszcze tu je zobaczyłam to się rozpłynęłam, plus wersja z mascarpone moim ulubionym serem <3
OdpowiedzUsuńAle się rozmarzyłam nad tymi naleśnikami. Dodaję przepis do zakładek. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzjadłoby się jednego ;D
OdpowiedzUsuńSam widok poprawił mi humor :)Wspaniały rozweselacz!
OdpowiedzUsuńMusiały być pyyyszne!
OdpowiedzUsuń