czwartek, 16 sierpnia 2012

Risotto cebulowe z selerem naciowym

Przepis, który dostosowałam do swoich potrzeb, stąd: klik! Pychotka!:)
Jeśli macie ochotę obejrzeć jakiś film, a nie wiecie jaki, to polecam Połów szczęścia w Jemenie. Bardzo przyjemny film. Rzadko używam tego określenia do filmów, więc może ten jest wyjątkowy ;)

Składniki (2,3 porcje):
- 250 g ryżu arborio
- 3 pałeczki selera naciowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- łyżka masła
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju
-  1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 2 garści parmezanu
- sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, 2 szczypty kurkumy


Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony drobno czosnek, dodać pokrojoną drobno cebulę i seler naciowy w cienkich plasterkach. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż, kurkumę, dokładnie wymieszać i zalać winem. Gdy wino odparuje dodawać małymi porcjami wywar warzywny, tak długo, aż ryż będzie miękki. Dodać parmezan, masło, dokładnie wymieszać i przyprawić.
Przepis brał udział w akcji Kuchnia Bardzo Włoska 2012

3 komentarze:

  1. Biorę się za risotto od X czasu, i do tej pory go nie zrobiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Zrobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...