- 2 duże cukinie
- 2 cebule
- 1 kukurydza
- 3 pomidory
- kilka pieczarek
- kilka garści pestek dyni
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- 2 plastry sera żółtego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia
Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ podsmażyć, dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.
Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki
Jakie ładne Ci wyszły! ;)A z tymi pestkami dyni cos pięknego! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające podanie, mój mąż jest wielkim fanem pestek z dyni, muszę wykorzystać Twój patent ;)
OdpowiedzUsuń