Dawno nie było zupy, więc ta dam !Oto i one. Konsystencja zupy groszkowej ze zdjęcia nie jest idealna, ale przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :)
Składniki:
Krem groszkowy:
- 1 kg g mrożonego groszku
- 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra
Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy.
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra
Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy.
Krem dyniowy:
- 0,5 kg dyni
- 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, szczypta cukru
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, szczypta cukru
- olej rzepakowy
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy z dwóch stron naraz.
muszę w końcu zrobić krem groszkowy!:))
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takiej metodzie nalewania dwóch zup kremów, ale pierwszy raz widzę zdjęcie. Super wygląda!
OdpowiedzUsuńha! fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda na jednym talerzu. Będę kiedyś musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń