piątek, 19 października 2012

Dwa w jednym, czyli krem groszkowy z kremem dyniowym


Dawno nie było zupy, więc ta dam !Oto i one. Konsystencja zupy groszkowej ze zdjęcia nie jest idealna, ale przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :)

Składniki:
Krem groszkowy:
- 1 kg g mrożonego groszku
- 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra
Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy.

Krem dyniowy:
- 0,5 kg dyni
- 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, szczypta cukru
- olej rzepakowy
 Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy z dwóch stron naraz.
Dyniowe przysmaki

4 komentarze:

  1. muszę w końcu zrobić krem groszkowy!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o takiej metodzie nalewania dwóch zup kremów, ale pierwszy raz widzę zdjęcie. Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda na jednym talerzu. Będę kiedyś musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...