Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;)
Składniki (2 porcje):
- 2 podłużne buraki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 300 g dyni
- 2 marchewki
- oliwki czarne
- garść sezamu
- garść pokrojonej/ pokruszonej fety
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy (kilka łyżek)
Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika.
ależ widok! mniaaam!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na kolację ;)
OdpowiedzUsuńgenialne, musi sie u mnie pojawic!:))
OdpowiedzUsuńtakie slatki sa zawsze pyszne. bardzo ladnie podane i super zdjecia :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAch, uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń