niedziela, 21 października 2012

Muffiny dyniowe z żurawiną

Dynia, muffiny, dynia, muffiny, tak właśnie ostatnio wygląda moje menu ;) Jednak obiecuję sobie, że z muffinami przystopuję trochę. Mam nadzieję, że słowa publicznie napisane bardziej zmotywują ;) Wyszło pysznie, idealne pożegnanie z muffinami na jakiś czas :D


Składniki (12 dużych muffinów):
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sodki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 x 1/3 szklanki mleka/wody
- 1,5 szklanki puree z dyni*
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- garść suszonej żurawiny

Wymieszać wszystkie suche składniki (od mąki do gałki muszkatołowej). Puree z dyni wymieszać z 1/3 szklanki mleka/wody. W osobnej misce utrzeć (na małych obrotach) cukier z olejem, po 3 minutach wbić jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C.

* Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować kilka minut na parze, aż zmięknie. Potem wystarczy ugnieść dokładnie, jak ziemniaki.

Dyniowe przysmaki

7 komentarzy:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...