środa, 17 października 2012

Sałatka z pieczonych warzyw i fety

Co ja poradzę, że tak lubię warzywa ? Przede wszystkim dobrze się czuję po takich posiłkach. Dodatkowo bardzo mi smakują, więc co zrobić ;) Pyszna 'sałatka', dynia rządzi dalej.
Obowiązków niestety coraz więcej... Jakoś trzeba się zmotywować, to może później nie będzie źle ;)

Składniki (2 porcje):
- 2 podłużne buraki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 300 g dyni
- 2 marchewki
- oliwki czarne
- garść sezamu
- garść pokrojonej/ pokruszonej fety
- sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, ostra
- olej rzepakowy (kilka łyżek)

Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu. W połowie pieczenia posypać sezamem albo po wyjęciu z piekarnika.

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...