Składniki (3,4 porcje):
- 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1 bakłażan
- kilka pieczarek
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, bazylia, chili cayenne
Warzywa umyć. Bakłażana obrać, pokroić na mniejsze części. Z pieczarek odkroić zdrewniałą część nóżki, przekroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i podzielić na kilka części. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*.
*Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem.
Uwielbiam takie warzywne makarony.Apetycznie wyglądają, smakują, a nie zabierają dużo czasu, jeśli chodzi o przygotowanie. Twoja wariacja jak najbardziej do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńmakarony uwielbiam! mogłabym jeść codziennie :) wersja z pieczonymi warzywami bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Uwielbiam pieczone warzywa, taki sos do makaronu to musi być strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńCześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńWszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html
Jaki ciekawy sos!Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń