wtorek, 5 lutego 2013

Muffny z ciecierzycą i malinową niespodzianką

Inspiracją był dla mnie przepis Feed Me Better na dietetyczne muffiny. Moim celem nie było całkowite usunięcie tłuszczy czy cukru, a pozbycie się mąki. Trochę się obawiałam, jak to wyjdzie, ale miło się zaskoczyłam. Muffiny są pyszne, a świadomość zdrowych składników sprawia, że znikają jeszcze szybciej. Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, a to chyba najlepsza rekomendacja ;)

Składniki (12 muffnek):
- 1 szklanka ciecierzycy (nieugotowanej)
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka/wody
- 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka mrożonych malin + ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego*

Ciecierzycę ugotować (ok. 60 do 90 minut na małym ogniu)**. Zamrożone maliny wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, tak długo, aż stworzy się gęsty sos. Ugotowaną ciecierzycę zblendować razem z płatkami owsianymi na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciecierzycę z płatkami, otręby, sodę, olej rzepakowy, część mleka, zmiksować. Dodać resztę mleka, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Dodać kakao, wymieszać ponownie łyżką. Do papilotek włożyć łyżkę masy, na to łyżeczkę sosu malinowego i kolejną łyżkę masy. Piec ok 25 minut w 170 stopniach.

* Jeśli byłyby to świeże maliny trzeba by dodać jeszcze kilka łyżek wody
*Ciecierzycę należy wymoczyć wcześniej ok. 10-12 h. Proporcje wody do ciecierzycy to 4:1. Można też użyć cieciorki z puszki, ale polecam przygotowanie jej samemu ;)


1 komentarz:

  1. Ciekawi mnie ta ciecierzyca :) I uwielbiam wszelkie niespodzianki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...