Parmezanowo-ziołowa ciecierzyca z piekarnika
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)*
- tarty parmezan 40 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
- sól, pieprz do smaku
- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka szczypt chili cayenne, szczypta cukru
Ciecierzycę wymocz przez 10-12 h w czterech szklankach wody. Gotuj ok. 30 minut od momentu zagotowania wody. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie z dodaj ugotowaną ciecierzycę i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę/naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Dwa razy w ciągu pieczenia, wymieszaj ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Ok. 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 200 stopni. Po upieczeniu zostaw w naczyniu jeszcze na kilka minut, żeby ostygły.
*Oczywiście można też użyć ciecierzycy z puszki, ja wykorzystałabym całą.
Muszę w końcu spróbować takiej ciecierzycy, bo kusi mnie już od jakiegoś czasu :) I wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńOooo, rewelacja. Mam suchą ciecierzycę i nie mogę się zdecydować co z niej zrobić :) To już teraz wiem ;)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdecydowanie zdrowsza niz popcorn czy chipsy!
OdpowiedzUsuńdosłownie niemożliwe !!!! ostatnio za mną chodzi hummus a tu masz !!!! ciecierzyca. Zrobię taką, dobrze że może być z puszki :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Muszę to koniecznie zrobić! Mam w domu całą masę ciecierzycy! Zaraz ją namaczam i będzie na jutro. Idealnie! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńja też muszę koniecznie wypróbować, zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i zdrowy
OdpowiedzUsuńPróbuję gdzieś kupić ciecierzycę i nie mogę nigdzie dostać :/
OdpowiedzUsuńOstatnio udało mi się kupić ciecierzycę (cieciorkę) nawet w Realu, na dziale z fasolami itd. :)
Usuń