Składniki ( 2 porcje):
- 0,5 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)*
- 1 łyżeczka kakao
- woda
- garść mrożonych malin
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka cukru brązowego (lub więcej, w miarę potrzeby)
Płatki wsypać do małego garnka, zalać 0,5 szklanki wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać kakao. W osobnym garnku podgrzać maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj cukier brązowy i podawać.
*Można użyć błyskawicznych, ale są mniej zdrowe. Pomijamy wtedy etap moczenia płatków przez noc.
Polubiłaś owsiankę! Ha! :-)
OdpowiedzUsuńtakie owsianki uwielbiam *-*
OdpowiedzUsuń