niedziela, 5 maja 2013

Kakaowa owsianka z malinami

Owsianki to był dla mnie trudny temat ;). Wiem, że są zdrowe, ale nie mogłam się przyzwyczaić do ich smaku. Dodatek kakao sprawił, że dałam radę i polubiłam owsianki. Tak, więc dzisiaj wyjątkowo zapraszam na śniadanie :)

Składniki ( 2 porcje):
- 0,5 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)*
- 1 łyżeczka kakao
- woda
- garść mrożonych malin
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka cukru brązowego (lub więcej, w miarę potrzeby)

Płatki wsypać do małego garnka, zalać 0,5 szklanki wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać kakao. W osobnym garnku podgrzać maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj cukier brązowy i podawać.

*Można użyć błyskawicznych, ale są mniej zdrowe. Pomijamy wtedy etap moczenia płatków przez noc.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...