czwartek, 18 lipca 2013

Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską

Świetna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :)

Składniki (8 porcji):
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą)
- 1 papryka czerwona
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku,

Dressing:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka startej bazylii

Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz.

*Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest już dobra.

Warzywa Strączkowe - edycja letnia

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...