Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła wrzuć cebulę z tymiankiem. Podsmażaj, aż zmięknie, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet balsamiczny i podsmażaj tak długo, aż ocet wyparuje, ok. 20 minut, mieszaj co jakiś czas. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce, do dwóch tygodni.
uwielbiam cebulę, podsmażoną, słoną...pycha!!
OdpowiedzUsuń