piątek, 23 sierpnia 2013

Konfitura z czerwonej cebuli

Prosty przepis na zagospodarowanie nadmiaru cebuli, jak trafi się trochę jej białej odmiany, to też nic się nie stanie. Jutro za to pokażę jak pysznie wykorzystać taką konfiturę, zapraszam :)

Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła

Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła wrzuć cebulę z tymiankiem. Podsmażaj, aż zmięknie, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet balsamiczny i podsmażaj tak długo, aż ocet wyparuje, ok. 20 minut, mieszaj co jakiś czas. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce, do dwóch tygodni.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...