wtorek, 8 października 2013

Kurczak tikka masala

Wiele razy widziałam w telewizji, jak kucharze przygotowują tikka masala i zawsze byłam bliska obślinienia ekranu ;). W końcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej przyprawy najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień.

Składniki ( 3 porcje):
- ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
- ryż basmati do podania
- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
- kilka szczypt chili cayenne
Marynata do kurczaka
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta cynamonu
- kilka szczypt chili cayenne
- sól, pieprz do smaku

Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przecier. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Po wyłączeniu gazu, do kurczaka dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam tego kurczaka ja posypuje go duuuza iloscia natki pietruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym to zrobiła, ale pietruszka się skończyła :(

      Usuń
  2. To chyba jedno z moich ulubionych brytyjskich dan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takiego kurczaka. To zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...