środa, 7 sierpnia 2013

Muffiny cukiniowo-marchwiowe

Nie da się ukryć, że uwielbiam takie eksperymenty. Wyszło pysznie, nieskromnie mówiąc ;)

Muffiny cukiniowo-marchwiowe
Składniki (12 muffinów):
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru*
- 1/4 szklanki oleju + kilka łyżek przegotowanej wody/mleka
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka startej cukinii
- 2 szklanki mąki ( 1 pełnoziarnistej, 1 tortowej/krupczatki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cynamonu
- garść suszonej żurawiny

Zmiksuj cukier, jajka, olej, wodę i ekstrakt. Dodaj suche składniki (mąkę, proszek, sodkę, cynamon), wymieszaj. Do tego dodaj marchewkę, cukinię i żurawinę, ponownie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 25 minut.

* U mnie cukier brązowy. Można zastąpić ksylitolem lub musem bananowym.

4 komentarze:

  1. Jeszcze takich nie jadłam... Czas próbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne te muffiny ! moje dwa ulubione warzywa ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffinki są świetne, można z nimi tworzyć cuda... Koniecznie muszę wypróbować Twój sposób na nie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam do obserwowania :)
Anonimie, proszę podpisz się, chociaż imieniem ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...