Przy takiej pogodzie schłodzone sałatki, zrobione dzień wcześniej są idealne na obiad. Składniki zdążą się przegryźć, a chłodny obiad jest wybawieniem ;). Ostatnio króluje u mnie fasolka szparagowa, do tego papryki, które można dostać w przystępnych cenach.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na upały ?Składniki:
- 1/2 szklanka sypkiego kuskusu *
- 1 duży filet z kurczaka
- 3 papryki ( czerwona,zielona, żółta/biała)
- 250 g fasolki szparagowej
- garść oliwek czarnych
- 2 garści pomidorków koktajlowych/daktylowych
- sól, pieprz, bazylia, chili cayenne, papryka słodka
- 1 łyżka zielonego pesto
- olej rzepakowy
Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w ziołach, z odrobiną oleju. Włóż do lodówki. Kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Ostudź je i pokrój. Papryki przygotuj tak, żeby odchodziła skórka**. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki i pomidorki przekrój na pół. Kurczaka usmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj 1 łyżkę pesto i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę włóż do lodówki i poczekaj, aż się schłodzi.
* U mnie pełnoziarnisty, przygotowałam, zalewając go 1 szklanką przegotowanej wody i trzymałam tak ok. 30 minut.
** Zgrillowałam papryki na suchej patelni grillowej, obracając na każdą stronę. Można to też zrobić na palniku albo w piekarniku, aż papryki częściowo sczernieją. Zawiń w folię aluminiową i poczekaj, aż ostygną.
pysznie wygląda!;) aaa te łyżki <3
OdpowiedzUsuń